Hindra objudna användare på ditt nätverk. Så här gör du!

Din router är enheten som släpper in och ut trafik från Internet. Genom att säkra routern kan du hindra och försvåra för hackare och andra obehöriga att nå ditt nätverk. Väl inne på nätverket kan de nå t.ex dina privata filer, lösenord till bank eller kontokort och annat på dina dator, surfplatta eller telefon som du inte vill att andra ska nå.

Ändra routerns inloggningslösenord
Varje routertillverkare ställer in samma användarnamn och lösenord på routrarna. Detta innebär att alla med samma märke av router kan känna till ditt användarnamn och lösenord! Ändra båda dessa för att skydda ditt nätverk. Om någon kan få tillgång till routern, kommer de att kunna stänga dig ute helt från nätverket och orsaka stora problem. När du ändrar routerns lösenord, se till att du följer reglerna för ett starkt lösenord, att det inte är lätt att gissa eller räkna ut. När du är klar med ändringarna på routern, var säker på att du loggar ut. Om du lämnar administratörskontot inloggad kan någon annan använda det.

Ändra login till WiFi
Se till att du har WPA2-kryptering påslagen. Detta är en av de starkaste krypteringsalternativ som du kan använda för din router och du bör ha den aktiverad hela tiden. Du måste också säkra den med ett starkt lösenord som inte är lätt att gissa. Se till att det finns en blandning av små och stora bokstäver, siffror och symboler. Du vill också se till att du har inaktiverat WPS. Detta är en standardinställning som faktiskt gör ditt lösenord lättare att hacka.

Uppdatera din router
Precis som ett antivirusprogram och andra program, måste du se till att du håller din routers firmware (programvara) uppdaterad. Denna firmware kan innehålla uppgraderingar och korrigeringar gällande routerns säkerhet och funktionalitet. Genom att uppdatera firmware när nya versioner släpps, kan du försvåra för hackare att utnyttja eventuella sårbarheter som finns i routerns säkerhetsfunktioner .

Inaktivera fjärrstyrning
Om någon kan logga in och fjärrstyra din router, kan du plötsligt upptäcka att du har tappat kontrollen över nätverk och säkerhet. Inaktivera den här funktionen så att VPN eller SSH-åtkomst är de enda alternativ är tillåtna.

Dessa åtgärder utförs på din router. Om du vill ha hjälp, kontakta oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *